Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Η περί θεού αυταπάτη



o Richard Dawkins, κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας πολλών κλασσικών πλέον έργων επιστήμης και φιλοσοφίας, δήλωνε πάντα απερίφραστα οτι η πίστη στο θεό είναι παραλογισμόςπου έχει προξενήσει πολλά κοινωνικά δεινά.

Στο παρόν βιβλίο ασκεί σφοδρή κριτική στην ιδέα του θεού σε όλες τις μορφές της, από τον ιδεοληπτικό με το σεξ, ανάλγητο τύραννο της Παλαιάς Διαθήκης, εώς τον πιο ήπιο αλλά επίσης παράλογο, Ουράνιο Ωρολογοποιό, που προτιμούν μερικοί στοχαστές του Διαφωτισμού. Καταρρίπτει τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της θρησκείας και καταδεικνύει οτι η ύπαρξη ενός ανώτερου όντος είναι απολύτως απίθανο ενδεχόμενο. Περιγράφει πως η θρησκεία υποδαυλίζει το πόλεμο, υποθάλπτει τη μισαλλοδοξία και κακοποιεί το νου και τη ψυχή των παιδιών.


Η Περί θεού αυταπάτη είναι μια συναρπαστική πολεμική με απαστράπτοντα επιχειρήματα, απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται για αυτό το συναισθηματικά φορτισμένο και πολύ σημαντικό ζήτημα.


"Επιτέλους o Richard Dawkins, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή συγγραφείς και επιστήμονες, έχει συγκεντρώσει τις σκέψεις του για τη θρησκεία σε ένα βιβλίο υψηλής καλλιπρέπειας. Η Περί θεού αυταπάτη αποκαλύπτει το ψεύδος, των ανόητων και καθησυχαστικών κοινοτοπιών και αοριστιών, τις οποίες ενστερνίζεται ο κόσμος για να αποφύγει την αυθύνη να σκέφτεται με σοβαρότητα τα περί θρησκευτικής πίστεως[...] Αξίζει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, να σκεφτείτε και να προσπαθήσετε να αντικρούσετε τα επιχειρήματα του Dawkins[...] " Steaven Pinker, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard.

Δεν υπάρχουν σχόλια: