Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Αθεϊστικά Λεωφορεία στο Λονδίνο


Αθεϊστικές διαφημήσεις που δηλώνουν "Πιθανότατα δεν υπάρχει Θεός" τοποθετήθηκαν σε 800 λεωφορεία στη Βρετανία έπειτα από μια, άνευ προηγουμένου, εκστρατεία ανεύρεσης πόρων.
Οι οργανωτές, αρχικά, ήλπιζαν να θέσουν το μήνυμα σε λίγα μόνο λεωφορεία σοτ Λονδίνο, σαν "αντίδοτο" στις αφίσες που αναρτώνται από θρησκευτικές ομάδες οι οποίες ισχυρίζονται οτι αποτελούν την "απειλή στην αιώνια ...καταδίκη" των μη-πιστών.
Ωστόσο, αφού η εκστρατεία έλαβε μεγάλη υποστήριξη από τον εξέχοντα αθεϊστή καθηγητή Richard Dawkins και τη Βρετανική Ένωση Ανθρωπιστών, ο σχετικά μικρός στόχος των 5,500 λιρών, επιτεύχθηκε μέσα σε λίγα λεπτά και τώρα πάνω από 140,000 λίρες έχουν δωρηθεί από το ξεκίνημα την εκστρατείας, τον Οκτώβριο.
Αρκετά χρήματα έχουν συγκεντρωθεί, ώστε το μήνυμα " Πιθανότατα δεν υπάρχει θεός. Πάψτε να ανησυχείτε και απολαύστε τη ζωή σας", να αναρτηθεί σε 200 "διπλά" λεωφορεία (ακορντεόν) στη Πρωτεύουσα για ένα μήνα, με αρκετά να βρίσκονται ήδη στους δρόμους. Επιπλέον 600 λεωφορεία (απλά) που θα φέρουν τη συγκεκριμένη διαφἠμηση, θα βρεθούν σε "κοινή θέα" επισκεπτών και των πολιτών, σε αρκετές πόλεις ανά την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, όπως το Aberdeen από το Dundee ως την York, το Coventry, το Swansea και το Bristol.
Ακόμα, δύο γιγαντο-οθόνες, που θα προβάλουν το αθεϊστικό μήνυμα, έχουν τοποθετηθεί στην Oxford Street, στο κεντικό Λονδίνο, καθώς και 1000 πόστερς που θα περιλαμβάνουν αποφθεγματα γνωστών μη-πιστών, θα τοποθετηθούν στον Υπόγειο σιδηρόδρομο για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.Οι χαρακτηριστικές "ατάκες" αμφιβολίας, σχετικά με την ύπαρξη του Θεού και ,απ' την άλλη, εκθειάσμου του φυσικού κόσμου, έχουν γραφτεί από τους Άλμπερτ Αϊνστάιν, Κάθριν Χέμπουρν, Ντάγκλας Άνταμς και Έμιλυ Ντικινσον.
Είναι η πρώτη αθεϊστική καμπάνια που έχει λάβει ποτέ χώρα και παράλληλα, παρόμοιες καμπάνιες γίνονται , σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Αμερική και την Ισπανία.
Η Ariane Sherine , μια συγγραφέας που πρώτη είχε την ιδέα για αυτή την καμπάνια, είπε : "Περιμένεις χρόνια να εμφανιστεί ένα "Αθεϊστικό" λεωφορείο και ξαφνικά εμφανίζονται....800. Ελπίζω, να ομορφύνουν την μέρα στους ανθρώπους και να τους κάνουν να χαμογελούν καθώς πηγαίνουν για δουλειά".
Η καμπάνια έγινε αποδεκτή και από θρησκευτικές ομάδες, με το σκεπτκό οτι θα αυξηθεί το κύρος του διαλόγου, σχετικά με θέματα πίστης και παρόλο οτι υπήρχαν αυστηρά μέτρα ασφάλειας έξω από το Royal Albert Hall (θέατρο) , όπου έγινε η εκδήλωση έναρξης της καμπάνιας, οι διοργανωτές δεν δέχτηκαν καμιά απειλή από φανατικούς-πιστούς.
Ο Paul Woolley, διευθυντής του Theos, μιας θεολογικής "ομάδας, η οποία δώρισε 50 λίρες για την εκστρατεία, δήλωσε: " Τα συγκεκριμένα πόστερς, θα ενθαρύνουν τους ανθρώπους στο να προβληματιστούν γύρω από το σημαντικότερο ερώτημα που αντιμετωπίζουν στη ζωή". Μερικοί άθεοι, υποστηρικτές της καμπάνιας, διαμαρτυρήθηκαν για το οτι η φρασεολογία της (καμπάνιας) δεν υποδηλώνει ξεκάθαρα οτι ο θεός δεν υπάρχει, παρ' οτι υπήρχαν φόβοι οτι κάτι τέτοιο θα παρέβαινε τη διαφημηστική δεοντολογία.
Ο καθηγητης Dawkins, ο γνωστός εξελικτικός Βιολόγος και συγγραφές του βιβλίου "Η περί Θεού Αυταπάτη", δήλωσε : " Επιζητούσα κάτι "δυνατότερο" αλλά με μια δεύτερη ματιά, πιστεύω οτι πιθανότατα είναι κάτι καλό διότι κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν. Είναι απλά, τροφή για σκέψη, ο κόσμος θα το συζητήσει σε όλα τα pubs (μπυραρίες) όταν θα δει τις διαφημήσεις στα λεωφορεία.
Ή Hanne Stinson, διευθύντρια της Βρετανικής Ένωσης Ανθρωπιστών, δήλωσε πως οι διαφημίσεις περιείχαν ένα υπερβολικά "θετικό" μήνυμα και σκόπευαν στο να διαβεβαιώσουν τους αγνωστικιστές και τους άθεους, οτι δεν υπάρχει κάτι το κακό στον να μην πιστεύεις στον θεό.
Άρθρο : Telegraph.co.uk
Μετάφραση : από μένα

Δεν υπάρχουν σχόλια: